„Zlatne veštine za zlatne ruke" Odštampajte stranu Pošaljite prijatelju
30. maj 2013.

30052013naslovna„Zlatne veštine za zlatne ruke" naziv je manifestacije koju je danas organizovala Osnovna škola „Miloje Pavlović" u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke" i uz podršku Gradske opštine Čukarica.

U dvorištu škole „Miloje Pavlović" na Banovom brdu deca su imati priliku da upoznaju stare zanate, da sa veštim kovačim, grnčarima, voskarima, korparima proniknu u tajne ovih pomalo zaboravljenih zanata. Kroz male zanatske radionice prošli su učenici čukaričkih škola, a pridružile su im se škole koje obrazuju i vaspitavaju decu sa intelektualnim poteškoćama u razvoju, kao i deca iz Dnevih boravaka i razvojnih grupa vrtića.

 


Jovana Anđelković pedagog škole OŠ Miloje Pavlović, o manifestaciji 'Zlatne ruke'

 

IMG_0034„Cilj današnje manifestacije je da na pravi način, kroz druženje i zabavu deci prikažemo stare zanate, da ih sačuvamo od zaborava i da i uputimo u to kako rade stare zanatlije, jer će im sutra neka od ovih veštine možda biti hobi ili i zanimanje"; kaže pedagog Jovana Anđelković iz škole Miloje Pavlović.

Zajedno sa mališanima iz čukaričkih škola u spretnost zanatlije uverio se i Zoran Gajić predsednik opštine Čukarica.

„Ja mislim da je ovo lep primer inkluzije jer su ovde uz decu Osnovne škole „Miloje Pavlović" i deca iz drugih čukaričkih škola, a sduge strane deca se upoznaju sa zanatima koje su nekad radile njihove dede i bake, a oni sada gotovo da nemaju priliku da se upoznaju sa tim zanatima.Tu su kovači, opančari, korpari i ovo je zaista lepa prilika za očuvanje naše tradicije i da oplemenimo kraj školske godine i da decu sa radošću odu na raspust", rekao je Zoran Gajić.


Zoran Gajić predsednik GO Čukarica, o spoju inkluzije, edukacije i očuvanju tradicije

 

IMG_0049IMG_0054Deca, koja u trećem i četvrtom razredu Osnovne škole uče upravo o starim zanatima imala su priliku da saznaju na licu mesta od samih zanatlija šta rade i kako prave predmete koje koristimo svakodnevno.